Sursa:Totul despre mame
Școala nu înseamnă pregatire pentru viață
Copiii își trăiesc viața chiar acum. "Nu-mi place la școală/ Nu vreau să merg la școală!" exprimă nevoia copiilor de a se elibera de presiunea cerințelor școlare, inevitabilă de vreme ce fiecare profesor consideră că materia pe care o predă el reprezintă centrul universului.
Școala nu este o cursă, nu înseamnă doar carnet de note și premii
Pentru ca un copil sa reusească are nevoie de: perseverență, curiozitate, auto-control, recunoștință, inteligența socială, modestie și entuziasm.
Școala înseamnă 3 lucruri: dezvoltare, supraviețuire, adaptare
Școala nu ofera șanse de "luptă" egale. În medie, fetele au performanțe mai bune decât băieții, în special la scris și citit, în timp ce la matematică și științe sunt la același nivel. Studiile referitoare la diferențele cerebrale între sexe pun sub semnul întrebării eficiența modului de predare, în special în școlile mixte.
Pentru a putea întelege băieții...
Este important ca părinții și profesorii să conștientizeze aspectele care îi fac să fie diferiți. In medie, baieții sunt mai activi dpdv fizic, mai impusivi și mai puțin maturi în comparație cu fetele la aceeași vârstă. Asta nu înseamnă că nu trebuie lăsați să încerce să-și gestioneze singuri ceea ce ține de relațiile sociale între ei (inclusiv conflicte, teasing/ bullying).
Pentru a putea comunica cu băieții...
Trebuie să încercam să vorbim "pe limba lor", cu întrebări scurte și la obiect ("Cum a fost azi la școală?", "Cum te simți?" nu sunt în această categorie). Este important să le respectam punctul de vedere, să le reamintim că a vorbi despre probleme personale este o formă de curaj ("Ai fost curajos să-mi povestești acest lucru" e o varianta mai bună decat "Apreciez ca ai împărtășit cu mine această problemă").
Prieteniile dintre copii
Se deosebesc de relațiile între adulți; copiii învată unii de la alții să comunice eficient, să aprecieze anumite valori morale, să facă față situațiilor de agresiune. Își povestesc unul altuia despre lucruri care îi sperie, se felicită între ei pentru reușite. Este important ca un copil sa aiba prieteni în școală.
Taberele
Sunt ocazii prin care copilul își poate dezvolta imaginația, independența, identitatea și stima de sine, înseamnă legarea unor prietenii și deprinderea unor abilități sociale. Pregătiți copilul pentru dorul de casă, discutați despre asta înainte de a-l trimite în tabără. Nu încercați să gestionati lucrurile de la distanță sau căzând la învoială că îl luați acasă dacă i se face dor. Homesick and happy - așa s-ar putea descrie pentru majoritatea copiilor această experiență.
Extras din conferința lui Michael Thompson la București, un eveniment la care sunt recunoascătoare ca am putut să particip. Un bun prilej să ne reamintim de copilăria noastră - ca referință pentru acele lucruri pe care avem tendința să le interpretam diferit din postura de părinți, supraevaluând impactul pe care l-ar putea avea asupra copiilor noștri. Să aflam ce putem face pentru a crește un copil responsabil, echilibrat dpdv cognitiv și emoțional, cum să ne ferim de tentația de a proiecta asupra lui propriile noastre angoase și/ sau planuri de viitor. Neuitând desigur că The most important thing is to love and enjoy your child.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu